Välja rätt..

Egentligen är det rätt fantastiskt, alla människor har rätt att välja sin väg att gå. Även om förutsättningarna inte är lika för någon. Beroende på vart man är född, gener, närmiljö, sin uppväxt, demokrati el ej, mm.

Uppväxt

I 70-talets skola, under min uppväxt, var gruppens välmående i centrum. I vår grundskoleklass, var det, ”Tillsammans löser vi uppgifter”, som försöktes inpräntas i oss.

Alla skulle vara lagom bra, individen, var inte i centrum. Ofta gjordes stora grupparbeten. Där fick inte någon vara bättre än någon annan, När jag gjort min enskilda uppgift el kapitel, så delades det inte ut beröm, utan man tilldelades en annan, ofta helt ointressant fråga el syssla. Hen skulle vänta in alla, som inte riktigt hann med, läraren hjälpte dem, att hinna ikapp väntade resten på det. Alla skulle vara på samma kunskapsnivå, då kapitlet var slut.

Just då förstod jag inte riktigt budskapet, man är aldrig starkare än gruppens svagaste länk.

Gruppen större än individen...
Gruppen större än individen…

Individualism

Kände tidigt mig annorlunda, med ett inre i uppror, ensam, fastän jag hade mina vänner. Fick ju inte hävda mig. För mig som var vetgirig blev det en berg o dalbana, i lust att lära, till ett straff. Alltid hålla fokus på andra, deras mående.

Vetgirigheten och empatin, kunde ha stoppats då, men, detta gjorde mig ännu mer motiverad att lära mig ”allt”, i hemlighet..

Denna nyfikenhet och sug efter att veta, har följt mig genom livet, på gott och ont, givetvis. Har av andra ibland, uppfattats som en viktigpetter och besserwisser. Satt mig ibland i utanförskap, för att jag inte vill sätta mig i ett grupptänkande, förrän jag satt mig in i situationen.

Kyrkans barntimmar

När jag var liten, fanns ingen förskola. Då erbjöd vår församling liknande alternativ. Barnen hämtades upp och för några timmar fick man leka, få fika med goda kakor. Diakonissan, läste evangeliet i sagoform, där liknelser om kristna värderingar lärdes ut med filtfigurer på en grön, anslagstavla.

Lördagsträffen

På lördagarna hämtades vi, barn av av en söndagsskolefröken, i en liten SAAB V4, till hennes bostad som ägdes av Pingstkyrkan och inretts, med ett bönerum. Där fick vi också lyssna på olika berättelser från Bibeln. Pyssla, höra bibeltexter, som förklarades och sjöngs för glatta livet, bla..

Alla är lika olika, stora som små

Jesus älskar alla barnen,
alla barnen på vår jord.
Röd och gul och vit och svart
gör detsamma, har han sagt.
Jesus älskar alla barnen på vår jord.

C. Herbert Woolston

Lärdom?

Vad var det som jag egentligen blev lärd? Vad färgade mig som vuxen?
Mina kristna värderingar, ligger som grund för mina tankar och sätt att vara och reagera. Förutom det självklara att våld, mord, stöld inte är accepterat av mig eller vårt samhälle, så finns det även en värdegrund, för mig där:

  • Medmänsklighet
  • Allas lika värde
  • Gemenskapen där man inte utesluter någon.
  • Stå upp för den ”lilla” människan, när något händer.

En lång lärotid, har det för mig varit att lära sig orden
”Älska din nästa såsom Du älskar dig själv”, (Mar 12:31). Min tolkning (numera) – Att älska sig själv, krävs för att klara av att älska livet, sina nära, kära, ja alla levande varelser på jorden!

För mig blev det en befrielse att vända på denna mening, att våga tro på sig själv, stärkte min självkänsla, och bygger mitt självförtroende.. Tordas ge sig själv kärlek och omtanke.

Ensam är stark

Ser oftast inte allt i svart eller vitt,
vill verkligen sätta mig in i mina medmänniskors verklighet, så gott jag kan..

Men ensam står jag där i min alldeles egna sanning..

Idag..

Försöker jag leva efter mitt rättesnöre, funkar väl bra då jag håller mig innanför ramen för det ”normala” i livet. (Ironi) Har fortfarande svårt för att gruppera mig, är rädd för att mina värderingar, skjuts i sank.. Vill vara med och påverka direkt om jag ska engagera mig, lite, allt-eller-inget syndrom. Rätt eller fel? Senaste veckan, gick jag däremot i taket, då det delades ut flygblad vid turk-grekiska gränsen, att ”Sweden is full”, då gick jag faktiskt med i en protestgrupp, på Facebook.

Hoppas att den kan fortsätta vara en opolitisk falang. I mitt tycke enda sättet att motverka rasistiska inslag i samhället.. Budskapet från Söndagsskolan ligger kvar. Vi är alla lika, olika-

#inteimittnamn – SD representerar inte mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.